در مقاله قبل درباره بازاریابی بازی و زوایای آن صحبت کردیم، در این بخش با اصول بازاریابی بازی آشنا میشویم. در ساخت و انتشار یک بازی باید این اصول را در نظر بگیرید تا در بازاریابی بازی به اهداف تعیین شده دست پیدا کنید.
سبک بازی
با این که ژانرهای سنتی بازی برای سرگرم کردن یا به اصطلاح رساندن یک گیم پلی سبک مناسب هستند اما محدودیتهایی هم دارند.
برخی از بازیسازان بازی هایی میسازند که فقط در یک ژانر خلاصه می شود به عنوان مثال پلتفرمر، شوتر اول شخص، مبارزه و …، برخی دیگر از بازیسازان ترکیبی از ژانر های مختلف را در بازی خود پیاده می کنند. چند نمونه ترکیب ژانر ها عبارت اند از اکشن-RPG، اسپورت-شبیه سازی و…. چنین ترکیب هایی گاهی می تواند ایده های خلاقانه ای را به شما بدهد که حتی فکرش را هم نمی توانستید بکنید!
به جای ژانر های بازی شما می توانید به روش دیگری بازی خود را شرح دهید به عنوان مثال داستان محور، کاراکتر محور یا به طور کلی سبک جدیدی از توصیف را ارائه دهید.
البته به خاطر داشته باشید که برای انتشار بازی، کانالی که برای انتشار استفاده می کنید نیاز به یک ژانر مشخص برای شرح بازی برای مشتریان خود دارد. برای نمونه کافه بازار که باید ژانر بازی را از بین ژانر های از پیش تعریف شده انتخاب کنید.
مخاطب هدف
به نظرتان بازی که در حال ساخت آن هستید برای چه مخاطبانی است؟ این بازی برای چه کسانی است؟ آیا بازی برای یک گیمر جدی است که روز ها و ساعت ها بازی ها را بازی می کند؟ یا برای شخصی است که فقط چند بار در هفته یا ماه به سراغ بازی می رود؟ آیا بازی “بازی 5 دقیقه ای” است که مخاطب برای گذر زمان است؟(مانند منتظر ماندن برای چیزی مثلا صف نانوایی 😊 )
سن بازیکنان شما چقدر باید باشد؟ بازی برای نوجوانان است یا کودکان؟ آیا مخاطب مونث است یا مذکر؟
لطفا در جواب چنین سوال هایی از عبارت “من میخوام یک بازی عالی بسازم که همه آن را بازی کنند” استفاده نکنید! با تعیین بازیکنان بازی به صورت شفاف، شما بهترین بازی ممکن را برای آن جامعه خاص میسازید. تعیین مخاطب هدف به شما کمک می کند تا از برنامه های ارتباطی در راستای پشتیبانی مخاطب به خوبی استفاده کنید. همچنین کانال هایی که از طریق آن مخاطب را به بازی هدایت می کند را می توان بهتر انتخاب و مدیریت کرد.
نقطه مقابل در نظر نگرفتن مخاطب هدف، یک محصول ضعیف و با محتوای گنگ است.
بعضی از بازی ها مخاطبان اصلی خود را از روش های مختلفی پیدا می کنند. به عنوان مثال بازیسازان طرح ها (concepts)و نمونه اولیه بازی (protoypes) را در اختیار گروه های مختلفی از بازیکنان قرار می دهند تا از بازخورد هر گروه، مخاطب هدف خود را انتخاب می کنند.
چهار P
روش بازاریابی سنتی به چهار P اشاره دارد که عبارت اند از: محصول (Product)، قیمت (Price)، ترویج (Promotion) و جایگاه (Place). این چهار P چار چوب و اصول بازاریابان و مدرسان بوده است. در اینجا ترکیب این اصول و بازی را بررسی می کنیم.
- محصول: بازی چیست؟ برای چه کسی است؟ چه چیزی باعث می شود یک بازی خاص، جالب و متقاعد کننده باشد؟ ماهیت بازی چیست؟
- قیمت: با این که مبحث قیمت به خودی خود روشن است، اما تعیین قیمت نهایی می تواند تعداد زیادی فاکتور را به همراه داشته باشد. به عنوان مثال بازی موبایل ارزان است یا پرمیوم؟ بازی با تجربه کنسول است یا چیزی کاملا متفاوت؟
- ترویج: در حین توسعه و پیاده سازی برنامه بازاریابی، پی خواهید برد که باید از چه تاکتیک، برنامه یا وسلیه ای برای ترویج بازی استفاده کنید. آیا از شبکه های اجتماعی استفاده می کنید یا تبلیغات؟ آیا روی PR(روابط اجتماعی) تمرکز می کنید یا تبلیغات دهان به دهان؟
- جایگاه: محلی که شما بازی را به فروش می رسانید(از طریق کانال های دیجیتال یا خرده فروشی) نقش اصلی را در زیست پذیری و کیفیت بازی ایفا می کند و نقشی مهم در جهت رسیدن به اهداف بازاریابی شما دارد
زمان بندی انتشار
آیا می خواهید بدانید چه زمانی برای انتشار بازی شما مناسب است؟ جالب است بدانید زمان بندی انتشار بازی در موفقیت و درآمد شما تاثیر بسزایی دارد. زمان های متفاوت مزایا و معایب خاص خود را دارد. در اینجا انواع زمان بندی های متفاوت را با هم بررسی می کنیم:
زمان بندی فصلی: در تاریخ میلادی در بین ماه های اکتبر تا دسامبر که ماه های تعطیلی هستند، درآمد بازی ها 50 تا 60 درصد افزایش پیدا می کند. با این که بعضی از بازی ها به شدت می توانند در طول این تعطیلات درآمدزا باشند اما باید بدانید کل صنعت بازی سازی هوشیارانه برای این تعطیات برنامه دارد. به همین دلیل است که در طول اکتبر تا دسامبر شاهد انتشار تعداد زیادی بازی هستیم، حتی تعدادی زیادی از بازی های AAA نیز در طول این ماه ها منتشر می شوند.
با این اوصاف سودآوری برای بازی ها در این زمان از سال می تواند سخت و چالش برانگیز باشد. نیازی به گفتن نیست که بازی سازان مستقل باید به این سه ماه خیره شوند، در واقع همه کسانی که در این صنعت فعال هستند این کار را خواهند کرد. در تاریخ شمسی ما در ایران فصل تابستان و تعطیلات عید روز های طلایی به شمار می روند.
به یاد داشته باشید فقط نگاه کردن به روز های تعطیل کافی نیست و باید به تعطیلات بزرگ سال، رویداد ها و سایر بازی های مشابه نیز دقت کنید. برای دستیابی به چنین اطلاعاتی باید مانند یک کارآگاه تحقیق و بررسی کنید. فاکتور های زیادی وجود دارند که باعث تصمیم گیری نهایی در مورد تاریخ نهایی انتشار خواهند شد. برخی از این فاکتور ها عبارت اند از: رویداد های صنعت بازی(مانند E3)، تعطیلات برای بازار ها(ایام عید نوروز و کریسمس)، رویداد های ملی و بین المللی(انتخابات سیاسی، المپیک) و … . با در نظر گرفتن این فاکتور ها این فرصت را خواهید داشت تا محتوای موضوعی برای بازی خود ایجاد کنید(مانند تم پاییز، هالووین) یا چشم دوختن به تاریخ خاص مانند 1 یا 31 ماه است که یک تاریخ راند به حساب می آید و می تواند باعث جلب توجه شود.
زمان بندی نسبت به سایر بازی ها: قبل از نهایی کردن تاریخ انتشار بازیتان حتما نگاهی به تقویم انتشار سایر بازی ها نیز داشته باشید. بازی هایی که شباهتی زیادی در استایل و ژانر با شما دارند یا بازی های AAA که از طریق ناشران بزرگ منتشر می شوند.
زمانبندی برای پلتفرم گوناگون و کانال ها: شما می توانید با همگام کردن انتشار بازی در همه پلتفرم ها و کانال های انتشار در دسترس به حداکثر تعداد مخاطب و در نتیجه افزایش فروش بالقوه دست پیدا کنید. با این رویکرد بازی شما به بیشترین تکانه و آگاهی دهی خواهد رسید که برای شما می تواند پاداش های چندگانه به همراه داشته باشد.
اگر شما از رویکرد انتشار ناهمگام استفاده کنید و در هر پلتفرم و کانال با زمان های متفاوت اقدام به انتشار کنید به کمپین های میدانی لانچ نیاز خواهید داشت. هر لانچ پس از لانچ اول نمی تواند تاثیر اولیه را داشته باشد.
نظر شما درباره سایر فاکتور ها و نکات مهم در بازاریابی بازی چیست؟