تصور کنید بازیسازی را شروع کرده‌اید و پس از پشت سر گذاشتن پروسه تشکیل تیم، ایده پروری و…، توسعه یک بازی را به انتها رسانده‌‌اید؛ خروجی بازی ساخته شده فراتر از تصور اولیه شما از آن شده و دوست دارید با انتشار آن توجه بازیکنان را به بازی خود جلب کنید و یک سرگرمی بی نظیر را به آن‌ها هدیه دهید.

یا فرض کنید یک اپلیکیشن عالی ساخته‌اید، طراحی این اپ بی‌نظیر است و ظاهری چشم نواز دارد و بهتر از آنچه فکر می‌کردید کار می‌کند و بسیار بسیار کاربردی است، طوری که متعجب هستید چطور تا کنون بدون آن زندگی می‌کردید.

منطقی است برای این که فقط نوک دماغ خودتان را نگاه نکنید و با سلیقه خودتان که سازنده محصول هستید آن را ارزیابی نکنید باید با توجه به استانداردهای بازار محصولتان را ارزیابی کنید.

به‌طور طبیعی به عنوان یک توسعه دهنده موبایلی امیدوار هستید که مخاطبان شما همانقدر که شما به محصول خودتان ارادت دارید آن‌ها نیز همین گونه باشند یا حداقل اگر آنقدر شیفته محصول شما نیستند حداقل حاضر باشند در سرویس شما پول خرج کنند و درآمدی عاید شما شود.

برای این که شما کشف کنید محصولی که ساخته‌اید واقعا ارزشمند است یا نه و به صورت حرفه ای آن را بسنجید لازم است تا به مجموعه‌ای از شاخص‌های استاندارد توجه کنید. به این شاخص‌های کلیدی عملکرد (KPI (key performance indicators می‌گویند.
شما باید نسبت به این شاخص‌ها حساس باشید و آن‌ها را به دقت رصد کنید و تصمیمات اصلاحی محصولتان را با توجه به آمارهای آنها بگیرید.

این فرایند از زمانی آغاز می‌شود که اولین بار محصول شما در استورها قرار می‌گیرد. اولین بار که این اپ یا بازی توسط مخاطب شما دانلود می‌شود و مورد استفاده قرار می‌گیرد شما باید با رصد کردن KPIها به نوعی نظر کاربر و نوع رفتار وی نسبت به محصولتان را بررسی کنید. واضح است که این بررسی خیلی دقیق‌تر و عمیق‌تر از این است که فرضا کاربر در قسمت نظرات استور اعلام رضایتمندی یا عدم رضایت داشته باشد.

حالا سوال اصلی که با آن مواجه می شویم این است که چه شاخص ها (Metrics) و KPI هایی را باید دنبال کنیم و تغییرات آن ها را چگونه تفسیر کنیم و در تصمیمات اصلاحی بازی یا اپلیکیشن از آن ها بهره ببریم.
در این مقاله به دنبال پاسخ به این سوالات هستیم، تا انتها با ما همراه باشید.

بررسی آمار

KPI یا شاخص کلیدی عملکرد اپلیکیشن‌های موبایل

فهمیدن مفهوم KPIهای مختلف و استفاده از آنها در بیزینس مورد نظر اولین قدمی است که وقتی می خواهید یک برنامه ریزی استراتژیک بازاریابی یا انتشار برای موفقیت محصولتان تدوین کنید، باید بردارید.
بررسی و تحلیل منظم KPI ها تنها راه ارتقا کیفی و پیشرفت اپلیکیشن شما خواهد بود که به طبع این موضوع منجر به افزایش در آمد شما نیز خواهد شد.

تعریف KPI های منحصر به فرد با توجه به استراتژی تعیین شده برای محصول و چگونگی رصد کردن و تحلیل آن جزو اقدامات ضروری است، باید برای درست انجام دادن این کار از ابتدای طراحی محصول KPI ها و نحوه رصد آن ها را لحاظ کنید که این امر مستلزم اجرای اقداماتی در قسمت فنی و نقشه استراتژیک خواهد بود.این موضوع به شدت به زمینه فعالیت مرتبط است و ممکن است برخی KPI ها در یک بازار از اهمیت به سزایی برخوردار باشند و در زمینه دیگر اهمیت آن ها کمتر باشد، مثلا در یک اپلیکیشن سوپر مارکت آنلاین آمار مطلوب تکرار خرید توسط کاربر با این آمار در یک اپلیکیشن خرید بلیت هواپیما به دلیل تفاوت در استراتژی بیزینس بسیار متفاوت است و نباید با هم مقایسه شوند.

شاخص‌های عمومی (General KPIs)

در شاخص های استاندارد عمومی اپلیکیشن های موبایلی، برخی از KPI ها عملکرد عمومی اپلیکیشن یا بازی را مورد بررسی قرار می دهند به طوری که می توان گفت تمامی بیزینس های این حوزه در هر صورت باید به این شاخص ها توجه کنند اما چگونگی ارزیابی این شاخص ها با توجه به نوع اپلیکیشن و یا ژانر بازی طبیعتا متفاوت خواهد بود.در ادامه برخی از این KPI ها را بررسی خواهیم کرد.(لازم است تا این توضیح را بیان کنم که علت استفاده از عناوین لاتین این است که مخاطب برای کار با این KPI ها لازم دارد تا نام اصلی آن ها را بداند و در داشبورد های آنالیتیک کار کند و سردرگم نشود بنابراین نام لاتین را تعمدا در کنار توضیح فارسی آورده ام.)

#1 Mobile Download

تعداد دفعات دانلود یک بازی یا اپ توسط کاربران را می توان ساده ترین و آشکارترین معیار محبوبیت در بین کاربران دانست.و البته علاوه بر این، این KPI یک شاخص پایه است که در بررسی و ارزیابی دیگر شاخص ها نیز کمک می کند.

#2 Installations

همگی این تجربه را داشته ایم که یک بازی یا اپ را دانلود کرده ایم ولی بنا به دلایلی از نصب آن خود داری کرده ایم،بنابر این واضح است که تعداد دانلود با تعداد نصب می تواند متفاوت باشد.بنابراین دنبال کردن آمار نصب نیز بسیار ضروری است.

#3 Uninstallations

تمامی کاربران اپ ها و بازی ها زمانی یک محصول را روی دیوایس خود نصب می کنند و ممکن است پس از مدتی به دلیل آپدیت جدید نامناسب یا محتوای جدیدی که نپسندیده اند و یا… آن را حذف نمایند.شما به عنوان یک توسعه دهنده از علت حذف مطلع نخواهید شد مگر این که KPI های مناسبی را دنبال کنید،ولی علی الحساب همین که آمار حذف شدن اپ یا بازی را داشته باشیم بسیار مهم است.

#4 Registration

این که کاربر تصمیم به ثبت نام کردن بگیرد یا نه بسیار مهم است.چون یک گام جلوتر از نصب نرم افزار با شما پیش آمده و علاوه بر این در زمان ثبت نام قادر خواهید بود اطلاعاتی کاربردی را از وی دریافت کنید و در مواردی مثل مارکتینگ از آن بهره ببرید.پس داشتن آمار تعداد ثبت نام کنندگان نیز ضروری است.


#5 Subscription

با توجه به نوع اپ یا بازی ممکن است محتوا به صورت اشتراکی در اختیار کاربر قرار بگیرد.بنابراین شمردن تعداد افرادی که مشترک محتوایی جدید شده اند آمار خوبی برای فهمیدن ذائقه مخاطب خواهد بود.علاوه بر این طول مدت زمان اشتراک یا تعداد دفعات تمدید آن نیز می تواند حائز اهمیت باشد.

#6 Crashes

واضح است که اگر کاربر اپ یا بازی شما را نصب کند و محصول شما مدام کرش کند اصلا مطلوب نیست و این موضوع به زودی منجر به حذف محصول و از دست دادن کاربر خواهد شد.بنابر این ضروری است تعداد کرش ها و مهم تر از آن علت کرش ها و حتی محل و زمان رخ داد آن ها را دائما رصد کنید.قطعا این موضوع به افزایش کیفیت اپ یا بازی شما و ایجاد تجربه کاربری بهتر کمک خواهد کرد.

با تست بازی یا اپلیکیشن به صورت اصولی و کامل می‌توانید علاوه بر شناسایی کرش‌ها (Crashes) می‌توانید تجربه کاربری بازی و رضایت کاربرانتان را نیز افزایش دهید.

#7 Upgrades

اگر اپ یا بازی شما به گونه ای است که قابلیت ارتقا دارد مثلا ارتقا به حالت premium یا Paid version مهم است که تعداد کاربرانی که محصول را ارتقا می دهند رصد کنید و علاوه بر آن زمانی که ارتقا می دهند و مدت زمان استفاده آن ها نیز از مواردی است که باید به دقت دنبال شود.

نسبت کاربران استفاده کنند از محصول رایگان به کاربران نسخه پولی نیز از جمله معیار های مهم مرتبط با این موضوع است.

#8 User Growth Rate

دنبال کردن این شاخص فقط از این جهت که شما خیالتان راحت باشد که کاربران شما در حال رشد هستند اهمیت ندارد بلکه نحوه رشد کاربران را نیز می توان با این شاخص تحلیل کرد.پاسخ به سوالاتی از این قبیل که آیا جهشی در نمودار رشد به دلیل یک رخداد خاص مثل تبلیغات جدید ،محتوای جدید،تغییر قیمت یا… وجود دارد؟ شیب این تغییر چقدر است و مثبت است یا منفی؟ قطعا به شما کمک خواهد کرد.

نرخ رشد کاربر در مدت زمان معین به این صورت محاسبه می شود:

 100 X  (تعداد کاربران قبلی/ (تعداد اربران قبلی – تعداد کاربران فعلی))

Present – Past) / (Past)) X 100))

آشنایی با data driven

شاخص‌های تعاملی (Engagement KPIs)

یکسری KPI دیگر وجود دارد که میزان engagement کاربر با محصول شما را بیان می کند. این KPI ها به سوالاتی از قبیل این که کاربر کی ، کجا و چگونه و از چه طریقی با محصول شما تعامل برقرار می کند، پاسخ می دهد.

#9 Retention Rate

این شاخص نشان دهنده تعداد کاربرانی است که پس از گذشت مدت زمانی معین به اپلیکیشن یا بازی شما بر می گردند و مجددا از آن استفاده می کنند.میزاین کاربرانی که برگشته اند (Returning User) نشان دهنده‌ی میذان جذابیت یا (Stickiness) محصول شماست چون می توان آن را اینطور تفسیر کرد که کاربران به دلیل علاقه ای که به محصول شما دارند به طور مداوم در حال استفاده از آن هستند و این برای یک بازی یا اپلیکیشن بسیار ارزشمند است.

میزان نرخ بازگشت بیشتر، اتفاقات مثبت دیگری مثل افزایش درامد را نیز در پی خواهد داشت که این موضوع اهمیت این شاخص را دوچندان می کند.

Retention Rate = ((Ce-Cn) /Cs) x 100

Ce: تعداد کاربران در انتهای بازه ی زمانی مورد نظر

Cn: تعداد کاربران جدید جذب شده در بازه ی زمانی مورد نظر

Cs: تعداد کاربران ابتدای بازه ی زمانی

#10 (Sessions (App Open Rate or AOR

قبل از توضیح این شاخص بهتر است session را تعریف کنیم. البته باید توجه داشت که تعریف Session می تواند متفاوت باشد و بسته به نوع محصول تغییر کند،مثلا این که کاربر وارد اپلیکیشن شود و یک خرید انجام دهد به عنوان Session تعریف شود و یا در یک بازی لحظه ورود کاربر تا ثبت امتیاز را Session در نظر بگیریم.پس تعریف Session خیلی مهم و کلیدی است و از اولین اقداماتی است که برای تحلیل باید آن را انجام دهیم.ولی برای این که یک تعریف ابتدایی مشترک داشته باشیم Session را در این مقاله ، لحظه ورود کاربر به بازی یا اپلیکیشن تا زمانی که آن را می بندد تعریف می کنیم.با توجه به این تعریف می توانیم این شاخص را اینطور تعریف کنیم:

تعداد دفعاتی که کاربر محصول شما را باز می کند.

بدیهی است با این تعریف ممکن است برخی کاربران چند جلسه در روز داشته باشند و برخی دیگر اصلا جلسه ای نداشه باشد.

این شاخص را می توان به عنوان یکی از نشانه های جذابیت محصول شما برای کاربران دانست چون طبیعتا تعداد جلسات بیشتر نشان دهنده تعداد دفعات بیشتراستفاده از محصول است و این موضوع تاثیر به سزایی در شاخص های درآمدی می تواند داشته باشد.

علاوه بر شاخص فوق شما می توانید میزان جذابیت یا Stickiness بازی خود را به روش زیر محاسبه کنید:

Stickiness = DAU / MAU

#11 Session Length

این شاخص نشان دهنده مدت زمانی است که کاربر برای یک Session در اپلیکیشن یا بازی شما می گذراند.به طور طبیعی این که کاربر مدت زمان بیشتری را در محصول شما بگذراند بهتر است اما باید به این نکته در کنار موارد دیگری چون تعداد crash ها  و تعداد uninstall ها توجه داشته باشید چون ممکن است همبستگی معنی داری بین این شاخص ها دریافت کنید.

#12 Session Interval

مدت زمان بین دو Session را Session Interval می گویند.بدیهی است که فاصله های کوتاه تر به معنی تعدد استفاده توسط کاربر است واین موضوع مطلوب توسعه دهنده است.ولی باز هم باید به این شاخص در کنار موارد دیگری توجه کرد مثلا آپدیت و افزودن محتوای جدید می تواند منجر به تغییر این فاصله شود و استراتژی شما را به عنوان توسعه دهنده تغییر دهد.

به عنوان مثال اگر محصول شما به گونه ای است که هر روز صبح محتوای جدیدی برای ارائه به کاربردارید این شاخص اگر 24 ساعتی باشد منطقی است ولی در غیر این صورت هرچقدر این فاصله کوتاه تر باشد بهتر است.

#13 Session Depth

عمق Session بیان کننده میزان تعامل کاربر با محصول در طول Session  است و به نوعی این موضوع را بررسی می کند که کاربر در طول یک جلسه چه کارهایی انجام می دهد.به طور مثال گاهی ممکن است کاربر فقط در فروشگاه جست و جو کند و سپس خریدی داشته باشد و یا مثلا رفتن به مرحله جدید در یک بازی نشان دهنده Session Depth  بیشتری نسبت به صرفا ثبت نام در بازی خواهد بود.

#14 Average Screens Per Visit

منظور از این شاخص تعداد صفحات و یا URL های منحصر به فردی است که کاربر در هر بار استفاده از محصول بررسی می کند.

به طور کلی هرچقدر این شاخص بیشتر باشد بهتر است مخصوصا اگر از روش تبلیغات برای درآمد زایی محصول خود استفاده می کنید.

#15 (Daily Active User (DAU

این شاخص بیان کننده تعداد کاربرانی است که به صورت روزانه از محصول شما استفاده می کنند.بررسی متوسط DAU به صورت بلند مدت (مثلا دوره یک ماهه) روشی مرسوم برای تخمین ارزش محصول و میزان رشد آن است.

#16 (Monthly Active Users (MAU

همانطور که از عنوان این شاخص برداشت می شود بیان کننده تعداد کاربران به صورت ماهانه است.توجه داشته باشید این شاخص کاربران منحصر به فرد را می شمارد که ممکن است چندین Session داشته باشند.

#17 Social Shares

بیان کننده تعداد دفعاتی است که محصول شما در شبکه های اجتماعی توصیه و یا به اشتراک گذاشته شده است.به طور کلی هر چقدر این میزان بیشتر باشد بهتر است اما همیشه به این نکته توجه کنید که محصول شما کی و کجا و به چه دلیل به اشتراک گذاشته شده است.اگر در محصول خود از ویژگی های شبکه های اجتماعی بهره می برید رصد کردن این شاخص بسیار پر اهمیت خواهد بود.

#18 Brand Awareness

راه های متفاوتی برای Brand Awareness یا آگاهی از برند پیش روی شما وجود دارد و این زمینه خودش به تنهایی موضوعی گسترده و عمیق است.برای مثال کار بر روی ASO(App Store Optimization و یا (SEO(Search Engine Optimization و یا به طور کلی استراتژی های مارکتینگ میتواند روی این موضوع بسیار تاثیر گذار باشد.

#19 Churn Rate

نرخ ریزش یا Churn Rate بیان کننده تعداد افرادی است که در ابتدای یک بازه زمانی خاص کاربر محصول ما بوده اند اما در طول بازه زمانی مورد نظر از محصول استفاده نکرده اند و یا محصول را Uninstall کرده اند.طبیعتا بالا بودن این نرخ علامت خوبی نیست و در صورت بروز باید علل آن بررسی شوند،مواردی چون crash های پیش آمده،دلایل Log out کردن یوزر و… و این که هرکدام از این موارد کی و چگونه رخ داده است.

ممکن است بالا بودن این نرخ به دلیل نبود آپدیت مناسب و یا محتوا و یا دست آورد جدید باشد که باید به عنوان توسعه دهنده حتما فکری به حال آن بکنید.

شاخص‌های مالی (Financial KPIs)

پول همه چیز نیست ولی به هر حال بسیار مهم است و برای هر توسعه دهنده ای جذاب است تا محصولش در شرایط خوب اقتصادی و مالی قرار داشته باشد و برایش سودآوری کند. بنابراین برای این که این اتفاق مهم رخ دهد ضروری است تا با kpi ها و metric های معینی محصول را رصد کنیم. در ادامه به توضیح برخی از این kpiها خواهیم پرداخت ولی قبل از آن پیشنهاد می‌کنیم مقاله ناگفته‌های اپ مارکتینگ را مطالعه کنید تا با دید بهتری بتوانید این سری kpi را متوجه شوید.

#20 (Average Revenue per User (ARPU

مقدار میانگین درآمد به ازای هر کاربر نشان دهنده مقدار متوسط ارزش افزوده و یا پول تولید شده به ازای هر کاربر از طریق پرداخت درون برنامه ای، تبلیغات، کلیک، اشتراک، خرید نسخه پولی و یا هر روش دیگری از درآمدزایی است و به صورت زیر می توان آن را محاسبه کرد:

Lifetime Revenue/#of user

تعداد کاربران / مجموع میزان درآمد در طول عمر محصول

#21 (Lifetime Value (LTV

LTV عبارت است از میزان درآمدزایی هر کاربر از زمانی که کاربر شما شده است تا زمان اندازه گیری این شاخص. ترکیب این شاخص با شاخص قبلی تحلیل مناسبی از وضعیت محصول شما را ارائه می کند:

Avg value of a Conversion  X  Avg # of Conversion in time frame  X Avg Customer Lifetime

میانگین عمر کاربران * میانگین تعداد تبدیل کاربر عادی به خرج کننده در بازه زمانی معین * مقدار متوسط میزان خرج کردن کاربران

#22 Time to First Purchase

این شاخص بیان کننده مدت زمانی است که کاربر محصول شما را دانلود و نصب می کند تا اولین پرداختش را انجام دهد که این پرداخت می تواند برای خرید درون برنامه ای، ارتقا به نسخه پولی یا… باشد .

Date/Time of first purchase – Date/time Registered (in days)

شاخص عملکرد کلیدی مالی

#23 Purchases

می توان گفت رصد کردن و شمردن این شاخص در صورتی که شما پرداخت درون برنامه ای و یا نسخه پولی و یا به طور کلی هر فرایند مالی دیگری در محصولتان دارید از مهمترین کارها است.

#24 (Customer Acquisition Cost (CAC

این شاخص نشان دهنده هزینه دست یابی به کاربران جدید است. به عنوان مثال این عدد می تواند شامل هزینه ای که شما برای تبلیغات تقبل می کنید باشد و یا هزینه زمانی که صرف گرفتن کاربر جدید خواهد شد(توجه داشته باشید همیشه زمان گران‌ترین سرمایه شما است). شما می توانید این مقدار را با تقسیم مجموع در آمدتان در مدت زمان معین بر مجموع هزینه های مارکتینگ در همان زمان معین بدست بیاورید

#25 (Cost Per Acquisition (CPA

هزینه ای که برای یک کاربر به اصطلاح convert شده یعنی تبدیل شده از کاربر عادی به کاربری که در محصول شما پول خرج کرده پرداخت کرده اید. در ضمن فرایند تبدیل شدن را می توانید به دلخواه تفسیر کنید مثلا به جای تبدیل از کاربر عادی به خرج کننده تبدیل را از کاربر عادی به کاربر ثبت نام کننده تفسیر کنید.

Cost/# of Acquisition

هزینه کل تقسیم بر تعداد کاربران جذب شده

افزایش در آمد بازی

#26 (Customer Lifetime Value (CLV

این شاخص بیان کننده میزان خالص ارزش افزوده ای است که کاربر در طول Lifetime خود برای محصول شما ایجاد می کند منظور از میزان خالص این است که باید هزینه مربوط به جذب کاربر را از مجموع درآمدزایی او کم کنیم. هر چقدر تعداد کاربران با CLV بالا بیشتر باشد برای محصول بهتر است. البته این نکته را به خاطر داشته باشید یک محصول موفق نسبت CLV به CAC خیلی خوبی باید داشته باشد.

Avg value of Conversion X Avg # of Conversion in a Time Frame X Avg Customer Lifetime

#27 (Effective Customer Acquisition Cost (eCAC

مقدار واقعی یا در حقیقت تاثیر گذار جذب کاربر جدید از تمامی روش ها اعم از کاربران ارگانیک، سرچ، تبلیغات پولی، زمان صرف شده برای این کار و یا هر هزینه دیگری که در مارکتینگ برای این موضوع در نظر گرفته اید.این شاخص را می توان از طریق مقایسه تعداد کاربران جدید با تعداد impression های حاصل از کمپین های مارکتینگ و فاکتور گیری از هزینه های این کمپین ها بررسی کرد. impression اصطلاحی در دیجیتال مارکتینگ است که اگر بخواهیم آن را خیلی ساده توضیح دهیم می توانیم بگوییم منظورمان تاثیر گذاری یک تبلیغ اعم از دیده شده آن و یا هر نوع دیگر تعامل با آن مثل اشتراک گذاری، لایک کردن و… است.

#28 (Effective Cost Per Mille (eCPM

هزینه واقعی به ازای 1000 impression که می تواند شامل مواردی چون تلاش های جذب کاربر ارگانیک ویا اقدامات دیگر مارکتینگ البته با لحاظ کردن هزینه زمانی اجرای این امور باشد.این شاخص با فاکتور گیری از تعداد impression ها یا بازدید های حاصل از تلاش های ماکتینگ تقسیم بر تعداد کاربران به دست آمده محاسبه می شود.

این فاکتور در بازار ایران به درآمد موثر هزاره نیز شناخته می‌شود.

#29 Paid Conversion Rate

نرخ تبدیل به وسیله تبلیغات پولی، شامل تبلیغات (PPC (pay per click ،تبلیغات شبکه های اجتماعی، پست های تبلیغاتی اسپانسری و یا هر روش دیگر موبایل مارکتینگ که شامل تبادل پول برای mention یا view می شود.

#30 Organic Conversion Rate

نرخ تبدیل حاصل از فرایند های غیر پولی مانند سرچ ارگانیک، انتقال دهان به دهان، ایتفلوئنسر مارکتینگ، جو سازی های عمومی، قرار دادن اپ یا بازی در لیست های منتخب استورها و یا هر روش دیگری از موبایل مارکتینگ که تبادل پول نداشته باشد.

#31 (Return on Investment (ROI

 همانطور که از اسم این شاخص پیداست بیان کننده نرخ بازگشت سرمایه گذاری فرایند های مارکتینگ است و به صورت زیر محاسبه می شود:

(Gain from Investment – (Cost of Investment / Cost of Investment

#32 (Cost Per Install (CPI

این شاخص میزان هزینه صرف شده برای گرفتن یک نصب را بیان می کند.توجه داشته باشید که حتما باید تبلیغات پولی را به وسیله ترکر ها که بعدا توضیح داده خواهد شد رصد کنید.

Ad Spend / # of Installs Directly Tied to Ad Campaign

kpi مالی

شاخص‌های تجربه کاربری (User Experience KPIs)

این KPI ها مربوط به تجربه کاربر از محصول هستند. تجربه کاربر قطعا مهمترین عامل موفقیت یا عدم موفقیت یک محصول خواهد بود بنابراین بسیار پر اهمیت هستند.

بنابراین استفاده از KPI های مربوط به تجربه کاربری، رصد کردن آن ها و ارتقا محصول بر اساس بازخوردهای حاصل از آن ها بی شک مهمترین اقدامی است که شما به عنوان یک توسعه دهنده باید انجام دهید.

طراحی Ux

#33 Load Time

این شاخص مدت زمانی که طول می کشد تا یک اپلیکیشن یا بازی مثلا روی یک گوشی بارگذاری شود یا به اصطلاح بالا بیاید را نشان می دهد. به تعبیر دقیق تر مدت زمانی که از انتخاب اپ یا بازی توسط کاربر می گذر تا اپ یا بازی آماده کار شود مد نظر است. البته این موضوع را می توان برای صفحات مختلف بازی نیز لحاظ کرد یعنی مدت زمانی که طول می کشد کاربر از یک صفحه به صفحه دیگر برود.

واضح است که هرچقدر این میزان کمتر باشد یعنی محصول شما سریع تر است و کاربر تجربه بهتری از کار با آن به دست خواهد آورد.

#34 Devices یا دستگاه

یک شاخص ساده ولی مهم دیگر در ارزیابی تجربه کاربر رصد نوع سخت افزار کاربر یا اصطلاحا دیوایس کاربر است، اطلاعاتی از قبیل این که چه تعداد از کاربران ما iOS استفاده می کنند، چه تعداد Android و یا از گوشی هوشمند استفاده می کنند یا تبلت و اطلاعاتی از این دست در این قسمت جای می گیرند.

به وسیله رصد این اطلاعات می توان محصول را بهینه سازی کرد تا کاربر تجربه بهتری از محصول داشته باشد.

طراحی تجربه کاربری برای موبایل

#35 Carriers

همانطور که اطلاعات مربوط به دیوایس کاربران برای ما اهمیت دارد اطلاعات مربوط به خود آن ها نیز برای ما جذاب است مثلا این که چه تعدا از کاربران ما دختر و چه تعداد پسر هستند، کاربران ما از چه سنینی هستند و یا این که تقسیم بندی کاربران ما از لحاظ جغرافیایی چگونه است.

بررسی این اطلاعات کمک می کند تا شما به عنوان یک توسعه دهنده هوشمندانه تر فرایند ارتقا محصول را پیش ببرید.

#36 OS یا سیستم عامل

مسئله سیستم عامل همیشه هم برای توسعه دهنده و هم برای کاربر مسئله ای پر  از بحث و سوال بوده است، آیا IOS بهتر است یا Android ؟ کدام نسخه بهتر و پایدار تر است؟ و سوالاتی از این دست. البته بدیهی است شما به عنوان توسعه دهنده برای این که کاربران بیشتری را پوشش دهید نیاز دارید تا هر دو نسخه را با کیفیت عالی بسازید اما به هر حال این سوالات اولویت بندی در روال تولید را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

در ابتدا که آماری از کاربرانتان ندارید تحقیق از استور های مختلف به شما در این موارد کمک خواهد کرد،مثلا بررسی گزارش های فصلی کافه بازار یا سایر استور ها راه گشا خواهد بود.

تجربه کاربری در موبایل

#37 Screen Dimension/Resolution

این که دیوایس های کاربران شما چه ابعادی برای صفحه نمایش دارند خیلی مهم است چون این موضوع در ابعاد مختلف طراحی تاثیر گذار است و اگر به آن توجه نکنید تبعات جبران ناپذیری را برای محصول شما به دنبال خواهد داشت. خصوصا وقتی می خواهید مثلا یک ویژگی جدید را در آپدیت اضافه کنید کلی زحمت می کشید و زمان صرف می کنید ولی ممکن است کاربرانتان از این زحمات شما به یک تجربه ضعیف و بی کیفیت دست یابند فقط به خاطر این که به رزولوشن غالب کاربرانتان توجه نکردید و این امر تاثیر مستقیمی بر روی crashها و uninstallها می‌گذارد.

#38 Permissions Granted

این شاخص بیان کننده مجوز های دسترسی ای است که کاربران به محصول شما می دهند. شما باید در این مورد از گرفتن دسترسی های غیر مرتبط و اضافی جدا خودداری کنید.

چک لیست تجربه کاربری

شاخص‌های بازاریابی (Marketing KPIs)

شاخص های ارزیابی متعددی وجود دارد که می توان به وسیله آن ها عملکرد را در مرحله بازاریابی مورد بررسی قرار داد. ما از بین این شاخص ها مواردی را انتخاب می کنیم که احساس می کنیم برای ارزیابی این فرایند مناسبت تر هستند و میزان رشد کاربران محصول، نحوه شیوع پیدا کردن آن (virality)  و چگونگی انتشار بربستر شبکه های اجتماعی را ارزیابی می کنند. به صورت طبیعی پس از طی کردن مرحله تولید محصول ضروری است تا در مرحله پسا تولید آمار ها و گزارشات مربوط به تبلیغات پولی و تغییرات وضعیت دانلود ها، کاربران روزانه و… را بررسی کنید و تصمیمات جدید را با توجه به تحلیل داده های قبلی بگیرید.

kpiهای مارکتینگ

#39 install source) Attribution)

منظور از attribution شناسایی منابع جذب کاربر است؛ مثلا یک سری از کاربران از طریق تبلیغات گوگل ادز با محصول ما آشنا می شوند و آن را نصب می کنند برخی دیگر از سرچ کافه بازار کمک می گیرند و… توجه به این شاخص تعیین می کند که چه میزان از کاربران ما با صرف هزینه محصول ما را نصب کردند چه تعداد به صورت ارگانیک به ما اضافه شدند، کدام کمپین ها بهتر جواب داده اند و به صرفه تر هستند و کدام کمپین ها موفق نبوده اند، کاربران کدام استور بیشتر نسبت به محصول ما اقبال داشتند و کدام استور ها بازدهی کمتری داشتند، تعیین دقیق این که چه تعداد کاربر از چه طریقی به محصول ما دستیافته اند بسیار ضروری است و استراتژی های بازاریابی را تحت تاثیر قرار می دهد.

#40 virality and K factor

Virality یا شیوع پیدا کردن محصول شما نکته ای بسیار کلیدی در موفقیتتان است؛ در تعابیر مربوط به بازاریابی بعضا از آن با عنوان word of mouth هم یاد می شود که تعریف دقیقی نیست ولی به هر حال مصطلح است. virality به روش ها گوناگونی اندازه گیری می شود و نظریات متفاوتی در مورد آن مطرح است، ولی یکی از رایج ترین روش های این کار محاسبه فاکتور K است.

K از حاصل ضرب چند عامل در یک دیگر به دست می آید که در تصویر زیر ملاحظه می کنید.

virality and K factor

#41 channel breakdown

این شاخص بیان کنند محدوده و تنوع کانال هایی است که کاربر برای رسیدن به محصول شما به آن ها دسترسی دارد. طبیعتا تنوع این کانال ها برای دسترسی به محصول این امکان را به کاربر می دهد تا مسیری که راحت تر است را برای دریافت محصول انتخاب کند، البته نکته ای که باید بسیار به آن توجه کنید این است که کاربران کانال ها مختلف رفتار های متفاوتی از خودشان بروز می دهند فرضا به عنوان مثال ممکن است کاربرانی که از تلگرام می آیند تعدادشان بیشتر باشد ولی در محصول شما کمتر خرج کنند و در مقابل مثلا کاربرانی که از اپ استور محصول شما را نصب می کنند کمتر باشند ولی در اپلیکیشن یا بازی شما بیشتر خرج کنند، بنابر این باید رفتار کاربران هر کانال به دقت رصد شود.

#42 Geo-metrics

همانطور که از عنوان این شاخص قابل برداشت است، بیان کننده تراکم کاربران با توجه به منطقه جغرافیایی است، که این موضوع مثلا روی زبان کاربران، پرداخت درون برنامه ای، محتوای مناسب از لحاظ فرهنگی و صد ها پارامتر دیگرتاثیر گذار است. استور ها به صورت منظم فصلی یا سالانه آماری منتشر می کنند که میزان اقبال کاربران به سبک‌ها و دسته بندی های مختلف بازی و اپلیکیشن را نشان می‌دهد که طبیعتا استفاده از این آمار به تعیین استراتژی های بهتر بازاریابی کمک خواهد کرد.

#43 Demographics

جنسیت، قومیت و یا سن مخاطبان اطلاعات جمعیتی یا demographic شما هستند؛ رصد دقیق این اطلاعات به شما برای ارزیابی این که کار درستی را انجام می دهید یا نه خیلی کمک می کند. مثلا اگر متوجه شدید که بیشتر مخاطبان شما دختران سن 15 تا 18 سال هستند آنگاه باید تبلیغات متناسب آن ها را طراحی کنید نه تبلیغی که برای مثلا پسران 20 تا 25 سال مناسب است!

مارکتینگ در بازی

#44 cohort analysis

کاربران هر محصول را می توان به گروه های متعددی تقسیم کرد، مبنای این تقسیم بندی می تواند ویژگی های رفتاری، جغرافیایی، فرهنگی، رده سنی و… باشد. این گروه بندی ها و رصد دقیق اتفاقات هر کدام می تواند اطلاعات ارزشمندی در رابطه با کاربران فعلی شما بدهد و استراتژی های تولید محتوا، مارکتینگ و یا هر چیز دیگری را دستخوش تغییر قرار دهد.

#45 Behavioral Metrics

بررسی رفتارهای کاربر در محصول شما چون مخصوص محصول شما است اطلاعات ارزشمندی به دست می دهد. این شاخص را می توان به دو بخش تقسیم کرد، یک این که کاربر چگونه به محصول شما رسیده و آن را نصب کرده و دوم این که او پس از نصب چه رفتاری انجام می دهد. شما به وسیله رصد این اطلاعات می توانید پروفایل های مختلفی ایجاد کنید و کاربران مختلف را در آن دسته بندی کنید و تولید محتوا و مارکتینگ را دقیق تر و برمبنای این پروفایل ها انجام دهید.

#46 keyword

منظور از این شاخص عبارات و کلماتی کلیدی است که کاربران برای رسیدن به محصول شما آن ها را جست و جو می کنند، رصد این شاخص به شما کمک می کند تا در توضیحات محصولتان به صورت هوشمندانه ای از این عبارات استفاده کنید و زودتر خودتان را جلوی چشم کاربر قرار دهید، در این رابطه توجه به کلید واژه هایی که رقبای شما استفاده می کنند هم خالی از لطف نیست.

این شاخص ذیل مفهوم بهینه سازی استور یا App Store Optimization قرار می گیرد که موضوع بسیار مفصلی است که شرح آن به مقالات مستقلی نیاز دارد که امیدواریم به زودی بتوانیم این موضوع را هم پوشش بدهیم.

تحلیل عملکر KPIها در تیم به عهده کیست؟

همانطور که در مطلب فوت و فن تشکیل تیم بازی سازی تا حدودی اشاره کردیم و در چند مطلب جداگانه نقش افراد در تیم بازی‌سازی را شرح دادیم.

اگر تیم بازیسازی کوچک باشد معمولا کار تحلیل و جایگذاری kpiها به عهده طراح بازی (Game Designer) است و اگر که تیم بزرگ به حساب بیاید یا امکان استفاده از منتورشیپ را در شتابدهنده‌ای داشته باشد، معمولا شما باید به سراغ نیروی جدید و متحصصی با عنوان تحلیلگر داده (Data Analysis) بروید.

کار اصلی تحلیلگر داده، بررسی و واکاوی دیتاهایی است که توسط SDKهای مختلف (مثل فایربیس، گیم آنالیتیکس و…) برای شما جمع آوری شده.

البته پیاده‌سازی فنی چنین سیستم‌هایی بر عهده تحلیلگر داده نیست و توسط برنامه نویس تیم باید این کار صورت بگیرد ولی انتخاب و محل قرارگیری سنجه‌ها در بازی به عنوان برنامه نویس نخواهد بود، همچنین در طول فرایند پیاده‌سازی و پس از اتمام کار، صحت اجرای صحیح باید توسط تحلیلگر داده یا طراح بازی راستی‌آزمایی گردد.

شاخص‌های عملکرد، دنیایی پر از رمز و راز

اگر به KPIها علاقه‌مند شدید به شما پیشنهاد می‌کنیم مطلب دیگری که در رابطه با اهمیت تصمیم‌گیری داده محور می‌تواند اطلاعات جالبی به شما بدهد را بخوانید تا متوجه شوید چگونه می‌توان بدون پرداخت هیچ هزینه‌ای بیش از 50 میلیون دانلود بدست آورد.

بخوانید: اهمیت فرهنگ تصمیم‌گیری داده‌محور در پروژه‌های بازی‌سازی